cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

Hasib y la reina de las serpientes, de David B.

Els autors que sorprenen, entretenen i enriqueixen a parts iguals es converteixen en una droga. David Beauchard, conegut també com a David B., és un d’ells, i gràcies a Impedimenta podem deixar-nos endur pel seu talent a través del seu nou treball, Hasib y la reina de las serpientes.

Obra rere obra, el francès ens descobreix el seu vast món interior. El creador de La ascensión del gran mal és capaç de crear un còmic autobiogràfic sobre l’epilèpsia, endinsar-se en la mitologia i rememorar contes clàssics o redescobrir la història política i econòmica d’amor i odi entre Orient i Occident. David B., sigui la temàtica que sigui, basant-se en la realitat personal o en la històrica o bé en l’imaginari universal, sempre està a punt per regalar-nos unes hores de bona, amena i reconfortant lectura.

Hasib y la reina de las serpientes (Impedimenta, 2017) és una novel·la gràfica basada un relat de Les 1001 nits, obra a la qual ja va recórrer amb el doble volum Los Buscadores de Tesoros. En el seu darrer còmic ens trobem amb les aventures de Hasib, un jove llenyataire, fill de savi i amb una vida simple i allunyada de l’erudició del seu pare. David B. recupera i reivindica les virtuts del conte clàssic, el de relat diàfan, hipnòtic i atapeït de paranys, enganys i aventures, on el protagonista ha de fer front a múltiples contratemps a base de l’ús de la raó, l’enginy i també la força.

I què són Les 1001 nits? Diu la llegenda que Sherezade va sobreviure durant aquelles mateixes nits explicant contes al sultà que es dedicava a matar una dona per dia com a venjança a la traïció de la seva primera dona. Els personatges de la més cèlebre de les recopilacions de contes tradicionals d’Orient Mitjà són autèntics aprenents de la vida, la qual els va posant a prova de les maneres més inversemblants possibles. Tan bon punt salven un obstacle, se’n troben un altre. I és per aquest motiu que reben el nom de relats emmarcats, ja que cadascuna de les narracions és generadora de noves trames.

Els temes que va apareixent són universals: l’amor, la mort, la vida, la família i l’amistat. L’estil és el del clàssic còmic d’aventures, de ritme frenètic, atmosfera màgica, personatges que van i venen que es van trobat sorpreses inesperades mentre recorren mons de fantasia amb la innocent mirada del que ho té tot per fer i descobrir. David B. transmet l’esperit d’aquests contes mil·lenaris amb la naturalitat i sobrietat dels més grans, a través d’un dinamisme continu on els protagonistes de la història i les diferents circumstàncies que converteix el relat en un irresistible exercici d’entreteniment que es construeix també a partir de diferents metàfores, simbolismes i analogies de la vida.

Hasib y la reina de las serpientes és la nova obra d’un autor del qual en parlarem d’aquí a uns anys com un referent ineludible per entendre la història del còmic de principis del segle XXI. O potser no cal esperar més i ja podem afirmar que David B. és un dels grans referents del còmic europeu dels darrers quinze anys.