cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

«DROP OUT!» 8 PERSONATGES MARGINATS DE FICCIÓ

Enterrado en vida és una gran novel·la humorística farcida d’embolics però també una àcida crítica a moltes de les convencions de l’Anglaterra de l’època eduardiana.

Als Estats Units, pels volts dels anys seixanta, es va fer molt popular l’eslògan Turn on, tune in, drop out (una cosa així com «Connecta’t, sintonitza, allibera’t») que instava la joventut americana a qüestionar-se els valors de la societat capitalista occidental i a buscar el seu propi camí allunyats d’aquesta jungla d’asfalt. El va popularitzar el gurú de la contracultura Timothy Leary després de pronunciar-lo davant d’una gernació de 30.000 hippies a San Francisco, fet que va donar el tret de sortida a “l’estiu de l’amor”, Haight-Ashbury i tota aquella ‘revolució’ la qual, al final, va acabar sent només una trista caricatura del que aquest mot implica o hauria d’implicar.

Tanmateix, els hippies no van inventar això de ‘dropping out’, de trencar amb l’establert i apartar-se voluntàriament de la societat, ja hi havia novel·listes que feia anys que en parlaven a través dels seus personatges de ficció, alguns abans i tot que els pares d’en Jack Kerouac comencessin a festejar.

En aquest humil article us vull proposar vuit exemples de dropouts, de personatges inconformistes de la literatura, marginats que no es resignen a l’atzar, la dissort o la desventura, i que prefereixen abandonar-ho tot abans que trair la seva pròpia idiosincràsia.

Farts de la vostra feina? De la vostra vida? Us poseu sorruts i sentiu que a la vostra ànima és novembre humit i rúfol? Això vol dir que és hora d’escampar la boira. O com a mínim de buscar una mica d’inspiració als següents llibres que, en la seva immensa majoria, podeu trobar a la vostra biblioteca de proximitat.

1. Priam Farll
BENNETT, Arnold
Enterrado en vida

Sinopsi: Priam Farll és un dels pintors més cèlebres i estimats de tota Anglaterra (i del món) gràcies als seus quadres sobre policies i pingüins. Així i tot poca gent coneix el seu aspecte, ja que, a causa de la seva malaltissa timidesa, evita tot contacte social i depèn del barrut del seu majordom, Henry Leek, per a fer quasi totes les gestions de la seva vida diària. Quan el criat mor sobtadament d’una pulmonia, el doctor que certifica la mort confon Leek amb Priam Farll i aquest últim aprofitarà la confusió del metge per fer-se passar per Henry Leek i així començar una nova vida lluny de les pressions de la fama.

Per què l’hauríeu de llegir: Enterrado en vida és una gran novel·la humorística farcida d’embolics però també una àcida crítica a moltes de les convencions de l’Anglaterra de l’època eduardiana, sobretot del món de l’art, dels diners i la cultura de l’èxit. Però no només això: és alhora una exaltació de la vida bucòlica, contemplativa i tranquil·la enfront de la carrera de rates en què s’ha convertit la lluita diària per la supervivència a les societats capitalistes des de fa un parell de segles.