cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

Oso

Publicada l’any 1976 va aconseguir el Governor General’s Literary Award i, de pas, el favor de la crítica i protagonitzar un dels més grans escàndols de la literatura canadenca de tots els temps.

L’olfacte d’editor d’Enrique Redel li ha permès localitzar un nou clàssic contemporani i editar-lo en castellà amb la traducció de Magdalena Palmer. És “Oso”, la novel•la més popular i controvertida de la canadenca Marian Engel. Publicada l’any 1976 va aconseguir el Governor General’s Literary Award i, de pas, el favor de la crítica i protagonitzar un dels més grans escàndols de la literatura canadenca de tots els temps.

Ambientada al solitari i salvatge nord del Canadà, és la història de Lou, una bibliotecària que hi va per inventariar un llegat que han deixat a la universitat, una curiosa casa amb una se suposa que interessant i notable biblioteca. Quasi aïllada de la civilització alterna la feina amb el descobriment de la natura i també la d’un ós bru que li canvia la vida en molts aspectes.
La van qualificar d’obscena, però jo gosaria a afirmar que és una novel•la tendra, d’una tendresa ferotge i poc amiga de les carrincloneries, però tendra al cap i a la fi. És una mena de cant de retorn a la natura però que és fa sense renunciar a la part més dura de la civilització, mantenint la ferotgia civilitzada i adaptant-la a la càlida però gens innòcua abraçada de la naturalesa ancestral. És una història d’amor, subtil, inestable i total que no defuig la transgressió ni la provocació però que, per contra, es presenta carregada d’una càlida puresa sense artificis.

Marian Engel aconsegueix el miracle, dibuixar la personalitat complexa i força radical de Lou i mostrar-nos com canvia, com apareixen els seus fantasmes, els seus records, les seves ports i, per damunt de tot el seu estrany perfeccionisme. repassa llibre per llibre i s’entreté a classificar les notes que troba a l’interior de cadascun d’ells, totes relacionades amb els óssos, el seu cicle vital, les supersticions que els envolten o simplement els seus costums.
I així, pas a pas, a poc a poc i de manera gradual, es va despullant dels seus prejudicis de ciutat i s’aclimata a la perfecció a la terra salvatge, en aquest curiosa dicotomia fronterera entre la civilització, representada per la casa i la biblioteca i la salvatgia, personificada en el riu i, sobretot en l’ós, un ésser peculiar, autòcton, envoltat de mitologia, de llegendes, de realitats, de mitges veritats i d’una certa sensació de, encara que sembli un contrasentit, proximitat distant.
Oso” és un llibre estrany però màgic, una història que t’amara des de diferents flancs i amb líquids diversos, un riu que va entrant sense fer soroll i que escampa el seu cabal sense obstacles. És un llibre sexual, sensual, capaç de pertorbar sense ferir, una peça que cal tenir, que cal llegir i que cal anar repetint. Un encert, sens dubte.

Por Jordi Cervera