cabecera 1080x140
Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)
«Los zapatos rojos», Andersen i Sara Morante

La petita i infortunada Karen és una nena tan miserable que ni tan sols pot comprar-se unes sabates. Després de la mort de la seva mare, és acollida per una dona gran i curta de vista que l’acull a casa seva i en té cura. Karen és una bona noia, però dins la seva anima s’hi amaga una cosa diabòlica: la coqueteria.

Aquesta coqueteria la porta a ballar fins a l’extenuació quan les seves sabates vermelles se li enganxen als peus, una visió una mica cruel que acaba amb les ànsies de la nena per ser la més bella.
Per primera vegada, crec que aquest conte te dues vessants molt clares a revisar; per una banda la història magistral de Hans Christian Andersen, un relat magníficament construït on la relació d’una petita nena i unes sabates vermelles ens mostren el perillós món de l’egocentrisme i el narcisisme, amb una noia que del no res es troba vivint envoltada de gent bé i ànsia allò que mai no ha tingut. Però com tot conte amaga una gran lliçó moral, la necessitat de conviure amb els altres, el problema de creure’s perfecte i millor. Però també es barreja amb la necessitat del perdó i la importància de la religió en l’època de l’autor.

No es jutja només l’actitud de la nena, sinó que de certa manera també es jutja la societat del moment. També cal recordar que és un advertiment sobre el que desitgem, moltes vegades volem una cosa i no pensem en les seves possibles conseqüències, cal anar amb compte perquè hi ha desitjos que millor no es compleixin mai.

La segona vessant d’aquest conte són les il·lustracions de Sara Morante que acompanyen i embelleixen el text. Regnen els tons negres, grisos, blancs i vermells. Les cares dels personatges reflecteixen clarament els sentiments que traspassen l’ànima de l’autor, quedant la història perfectament compensada. Estèticament també és molt atractiva la tipografia del conte, que sembla escrit a maquina, fent més propera la història, com si l’autor l’hagués escrit per a cada lector.

Poc es pot dir d’un autor clàssic com Hans Christian Andersen que no s’hagi dit mil i una vegades. Imprescindible, encara més gràcies a les il·lustracions de Morante. Molt recomanable com a regal de Nadal o Reis.

Scroll Up