cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

De llibres, criatures i llops

Anava al darrere del mite de Licàon, la primera de les Metamorfosis d'Ovidi, relatada després de la seva meravellosa història de la creació del món i de les diverses eres (l'edat d'or, la d'argent, la de bronze i la de ferro, darrere les quals va venir el càstig: el diluvi), quan la meva llibretera de capçalera em va posar a les mans un llibre que en un primer moment vaig estar temptada de rebutjar: era El pequeño salvaje, de T.C. Boyle.

Jo buscava relats literaris (de qualitat) que recreessin aquella metamorfosi i ella m’oferia el relat d’un noiet assalvatjat, criat entre llops, una història verídica ocorreguda als boscos del Llenguadoc a finals del segle XVIII. Per a això ja he llegit el Llibre de la Selva de Kipling, li vaig dir, segur que no el supera. Pren-lo i fulleja’l, em va dir. I ho vaig fer.

En arribar a casa vaig fullejar El pequeño salvaje i ja no el vaig poder deixar. Relat magistral traduït amb mestratge i cura extrems, editat amb la pulcritud d’una editorial (Impedimenta) que em reconcilia amb el gust i amb la vida. És senzillament un relat llarg (o una novel.la curta) meravellós.