cabecera 1080x140
Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)
«Navidades en Cold Comfort Farm», de Stella Gibbons

Amb “Navidades en Cold Comfort Farm” ens introduïm en el món de l’Anglaterra profunda, una vida marcada per les classes socials i els estereotips, en una història que va ser ideada com una parodia de la visió romàntica de Mary Webb.

Per tots aquells que no coneixeu l’obra d’Stella Gibbons aquest delicat volum és ideal per conèixer-la, amb histories curtes que no superen en la seva majoria les vint planes podreu gaudir amb la lleugeresa d’un estil propi, irònic i poc convencional, crític i censurador amb l’època i defensor dels valors de la feminitat i la normalitat. Un llibre saborós i addictiu, on Stella Gibbons es val de tota la seva màgia narrativa per mostrar-nos el costat més càndid, divertit i perspicaç de la societat de la seva època.

L’editorial Impedimenta ens obsequia amb aquesta perla just en les millors dates, el Nadal, amb l’ambient i el caliu de la llar és molt senzill transportar-nos a Cold Comfort Farm, en les mateixes dates per poder observar pel pany de la clau que s’amaga rere les portes tancades.

A “Navidades en Cold Comfort Farm” trobarem setze espurnejants i delicioses històries plenes de personatges que viuen envoltats d’un glamur i una frivolitat que van repartint per festes, pícnics i trobades amoroses, i que culminen en el relat que dóna títol al volum, una preqüela de la seva obra mestra, “La filla de Robert Poste”, on se’ns narra un sagnant i hilarant sopar de Nadal anys abans de la primera visita de Flora Poste a Cold Comfort Farm, la granja de l’Anglaterra profunda que donaria títol a la saga.

En el conte que dona nom al recull d’històries breus us trobareu en una sanguinolenta celebració del sopar de Nadal a casa de la família Starkadder, anys abans de la primavera on Flora Poste visitarà aquesta granja en una Anglaterra profunda. Una breu sinopsis recull fets com que Adam Lambsbreath, disfressat de Pare Noel amb els xals de la senyora Starkadder, comparteix amb ells un púding de Nadal on una barreja d’objectes fatídics anunciaran el que portarà l’any següent: un clau de taüt que anunciarà una propera mort; una moneda falsa avisa de ruïna i un ungüent mentolat que assegura a qui el trobi un “mal de cap de mil dimonis”. I amb aquest breu apunt imagineu-vos que més podreu trobar.

La única advertència és per a lectors ensopits, lectors amants de grans thrillers o lectors seriosos, oblideu-vos d’aquesta ressenya, passeu plana i busqueu quelcom més del vostre estil. Les obres d’Stella Gibbons són dinàmiques, intel·ligents, però sobretot son iròniques, arrenquen somriures i conviden a reflexionar sobre aspectes mundans de la vida. Són inconfusibles i molt recomanables. No la deixeu passar sense donar-li una oportunitat. Benvinguts a un nou pla literari.

Per Núria Sánchez

Scroll Up