cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

«Colegiala» d’Osamu Dazai

L’univers femení, amb la seva bellesa i contradiccions, és la temàtica d’aquesta recopilació de relats del mestre japonès Osamu Dazai. Alguns el consideren el Dostoievski nipó pel tractament del detall i la quotidianitat.

Prepareu-vos per conèixer la societat del país del sol naixent de la primera meitat del Segle XX a través dels relats personals de diverses dones.

El collage literari de Colegiala està composat per noies joves, mestresses de casa i senyores grans de diverses classes socials. A partir de l’explicació d’un moment determinat de les seves vides, s’alliberen tot un seguit de sentiments com la vergonya, l’amor, la felicitat, la depressió o el desconcert. El centre d’atenció d’aquestes històries és la sensibilitat femenina. Tot gira al voltant dels sentiments més profunds d’un moment particular i, aquestes sensacions, a vegades confuses i fins i tot confrontades, determinen la percepció que aquestes tenen i les posteriors accions.

A través de les diferents històries, com peces d’un trencaclosques, podem anar construint en el nostre imaginari la societat japonesa de l’època. Una societat on conviuen la tradició i les noves influències occidentals, un poble que sap afrontar adversitats com el gran terratrèmol, que va devastar la ciutat de Tòquio, o els bombardejos de la segona guerra mundial. Hàbilment, l’escriptor és capaç de situar-nos en un espai narratiu concret amb poques paraules. Ho fa possible gràcies a la posada en escena de petits detalls i descripcions precises.

Osamu Dazai juga a transformar-se en dona. La veu femenina omnipresent i dominadora de les diverses vivències no és més que un joc de miralls que fa servir l’autor per deixar anar, de manera més despreocupada i alliberadora, les seves pròpies experiències vitals. Hi ha molts aspectes autobiogràfics en aquesta obra. La vida d’aquest referent de la literatura oriental moderna està plena de situacions extremes i d’una manera d’entendre el món; radical i romàntica. Hi trobem una visió de contemplació i admiració per la grandiositat de l’univers i la espiritualitat de l’entorn i, a la vegada, la caracterització més inhumana i obscena d’accions i de sentiments que trenquen la màgia del món que ens envolta. Aquesta dualitat va ser la que segurament el va acompanyar a fins a la mort, moment que va provocar mitjançant el suïcidi juntament amb el seu amor.

D’entre tots els relats destaca el que dóna nom a aquest recull. Colegiala és la mirada d’una adolescent que mira el món des de la inseguretat anímica i no arriba a entendre moltes de les normes i convencions que estableix la societat. La tristor inunda la vida d’aquesta jove que reflexiona sobre les seves inquietuds i es rebel·la contra la hipocresia conformista dels adults.

En definitiva, podem afirmar que Osamu Dazai és un dels grans escriptors japonesos del Segle XX. La recopilació que realitza l’Editorial Impedimenta ens permet abordar amb una mirada peculiar alguns dels seus relats. Destacar també les notes a peu de pàgina que ens ajuden a entendre les particularitats de l’estil de vida nipó a través de l’explicació de paraules i conceptes.