cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

«Máscara», Stanislaw Lem

L’editorial Impedimenta acaba de publicar Máscara, 13 relats inèdits a l’Estat espanyol d'Stanislaw Lem en traducció castellana de Joanna Orzechowska. És tracta d’una peça força interessant que ens porta una sucosa aproximació a l’obra d’un dels mites de la ciència ficció contemporània.

Els relats els va publicar l’any 1996 l’editorial polonesa Interart i l’any 2003 l’editorial Wydawnictwo Literackie, formant part del volum 23 de les Obres completes de Lem. Tots dos llibres sota la supervisió i la coordinació de Jerry Jastrsebski, un expert en l’obra de l’autor que va qualificar Lem de perfeccionista obsessiu, fins al punt d’arribar a modificar de manera constant les històries, refent-les, reordenant-les i eliminant, a base de seleccions constants, algunes peces que ell considerava que no encaixaven en el recull per temàtica o per extensió. Aquest perfeccionisme va fer que alguns relats anessin quedant fora i, de mica en mica, oblidats.

Així doncs, aquí hi ha 13 històries que toquen temes molt variats però que ens acosten un Lem lúcid, brillant i en perfecte estat de revista. Són relats que, malgrat la seva disparitat, mantenen un contacte invisible que els uneix, els motius profunds de l’autor, centrats en la natura coma creadora constant de nous mons i de noves relacions entre espècies i la recerca dels límits que poden assolir les intel•ligències artificials i les enginyeries genètiques. Intel•ligències artificials que volen viure la seva pròpia vida, malsons tenebrosos, paròdies de les històries clàssiques d’alienígenes i, en definitiva, una bona oportunitat d’enfrontar-nos novament al sempre sorprenent creador de Solaris, Golem o Vacío perfecto en una cuidada i bellíssima edició de la sempre perfecta maquinaria d’Impedimenta sota la direcció d’Enrique Redel.

Por Jordi Cervera