cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

«Trabajos de amor ensangrentados» d’Edmund Crispin

Trabajos de amor ensangrentados és la tercera novel•la del professor detectiu Gervase Fen que publica Impedimenta. Les dues anteriors són una mostra deliciosa de la novel•la clàssica de detectius. Aquesta tercera no ho és menys i ens retrobem de nou amb els divertits girs i les elaborades trames que Edmund Crispin proposa.

L’escola Castrevenford està immersa en els preparatius de les celebracions de fi de curs i el professor Gervase Fen és un dels convidats per entregar els premis. Però la nit prèvia a la festa dos professors són assassinats i Fen haurà de posar les seves habilitats detectivesques al servei del director de Castrevenford. Segrestos, accidents de cotxe, manuscrits que valen una fortuna són només alguns dels esdeveniments que viurem en companyia del detectiu.

La trama de Trabajos de amor ensangrentados és una de les més complexes que hem llegit fins ara a les novel•les de Gervase Fen. Hi apareixen molts personatges i els assassinats segueixen patrons i proporcionen pistes que fins ben bé al final no resultaran seguir una lògica. A més, a tot això s’uneix un segrest, una complicada cerimònia de fi de curs i moltes teories sobre l’obra de Shakespeare, donant com a resultat un llibre ric en històries i en contingut.

Però dues són les constants a les novel•les de Crispin i no estem davant d’una excepció: les referències culturals i el sentit de l’humor. Les primeres estan molt presents a la novel•la donat l’ambient acadèmic i la relació de tota la trama amb Shakespeare i una mítica obra perduda de l’autor. L’humor apareix constantment al llarg del llibre a l’hora de caracteritzar personatges i situacions que en mans d’un altre escriptor no tindrien tant atractiu.

Els personatges de la novel•la són carismàtics. Per suposat que Fen ho és però més enllà d’ell hi apareixen multitud de personatges petits que mereixerien molt més espai. És una de les principals virtuts de l’escriptor: la capacitat de crear personatges creïbles, irònics i realment interessants, descrits amb cura i posats en situacions que treuen tot el que tenen d’especial. Són ells els que contribueixen a l’interès de les històries i al progrés de les trames. En definitiva són ells el cor de les novel•les de Gervase Fen.

Trabajos de amor ensangrentados manté el nivell respecte a les dues novel•les anteriors, La juguetería errante i El canto del cisnens va agradar allà segueix aquí, amb el mateix bon gust i la mateixa prosa detallada i punyent. No sobra ni una paraula, i el que és millor, no pararíem de llegir obres de Crispin. Esperem que podem seguir gaudint d’elles gràcies a Impedimenta i també amb les fantàstiques traduccions de José C. Vales.

Por David Fajardo.