cabecera 1080x140
Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)
“Un buen hijo” de Pascal Bruckner

Pascal Bruckner (filòsof, assagista i novel·lista). París, 1948.

Filòsof traduït i reconegut des de 1978 per El nuevo desorden amoroso, escrit amb la col·laboració del també filòsof Alain Finkielkraut. Des d’aquest moment sempre ha estat present en el món de l’assaig.

Aquesta novel.la autobiogràfica publicada al 2014 ens descriu la realitat aclaparadora i terrible de l’autor: la seva infància, joventut i maduresa. Tota la seva vida ha estat marcada per la convivència amb un pare dèspota, un maltractador impecable la vida del qual ha consistit en un plaer sistemàtic derivat de la generació de dolor dins i fora de casa seva, des de la seva joventut nazi com a col·laborador en l’extermini jueu, fins als darrers dies de la seva llarga vida, quan encara increpa i maltracta les persones que tenen cura d’ell, tot i que és vell i desvalgut.

Aquest monstre té fins als darrers moments capacitat per raonar: Dins les seves conviccions, valora l’obra del fill com a filòsof, sempre detractor de tot, sempre des d’un punt de vista de maldat sistèmatica que resideix en ell.

Com a contrapartida trobem un fill, un infant, un adolescent i un home a qui les contrarietats, els maltractaments i la consciència de la maldat del seu pare no trenquen: És un nin que estima la mare, una dona sotmesa i deformada pel dolor que sobreviu a les brutalitats que el pare aplica a la vida quotidiana com a norma.

A la primera pàgina ja quedem totalment atrapats: Un infant demana en la seva oració la mort del pare. Aquest nin creu fermament que sa mare i ell no poden sobreviure al costat del monstre. Déu triga seixanta anys a escoltar la seva pregària i aquest nin convertit en home surt enfortit i esdevé una persona particularment brillant.

Aquesta edició és una traducció excel.lent de LLUÍS MARIA TODÓ i compta amb una introducció del tot necessària de JUAN MANUEL BONET.

Por Ramona Pérez Santiago

Scroll Up