El nostre protagonista viu de manera molt directa les convulsions de la història d’Estònia al llarg del s. XX.
Coneixem l’infant que viu el declivi de la seva família: Té el record dels canvis a casa, canvis que es corresponen amb les davallades del nivell econòmic; les vacances a l’estranger també pateixen els canvis d’estatus; trobem en tota la narració, tendresa i humor.
Més endavant, ja sol amb la mare, fa front a la precarietat gràcies a la seva gran capacitat intel·lectual: Cobra per fer els treballs escolars dels seus companys, n’arriba a fer 30 versions diferents…
Amb la mare organitza una bugaderia mentre fa diverses feines intel·lectuals i és actiu en política. Fàcilment, gràcies a les seves qualitats, esdevé membre del gabinet del primer ministre. Malauradament, però, totes les il·lusions es frusten, els esdeveniments el converteixen definitivament en perdedor i Ullo Paerand passa dècades treballant en una fàbrica de maletes.
Al capítol 31 ens descriu el seu itinerari per la ciutat immediatament després d’un bombardeig: Acaba de sortir de la presó… Va cap a casa… Vivim les sensacions que percep amb els cinc sentits, aquesta vivència de l’horror ens quedarà gravada a la memòria.
Jaan Kross va ser diverses vegades candidat al Premi Nobel. Quan acabem la primera lectura sabem que hi tornarem, perquè a les grans obres s’hi ha de tornar periòdicament.
Per Ramona Pérez Santiago.