cabecera 1080x140

Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2008 (Grupo Contexto)

6 llibres que parlen de dol perinatal i males experiències de gestació – Betevé – 19 de diciembre de 2022

L’escriptora Marta Carnicero creu que és important parlar d’un tema que encara és tabú i que genera dolor a moltes dones

A la secció de literatura del ‘Plaça Tísner‘, l’escriptora i col·laboradora del programa, Marta Carnicero Hernánz, ha parlat d’experiències doloroses de gestació i de dol perinatal. Per fer-ho, ha fet una tria de sis textos que descriuen el dolor de la pèrdua i les dificultats a les quals moltes mares s’han enfrontar durant el procés de gestació dels seus fills.

L’objectiu, assegura Marta Carnicero, és obrir els ulls a altres realitats i trencar el silenci que envolta el tabú. Perquè evitar parlar d’aquestes experiències és, assegura, negar el dolor de qui les pateixenAquests són els sis llibres seleccionats:

‘Tienes que mirar’ (Impedimenta, 2021)

Anna Starobinets – Traducció de Viktoria Lefterova i Enrique Maldonado

L’autora ens parla aquí d’una experiència real, la seva. Quan els metges russos li van dir que la seva criatura no viuria, es va haver de plantejar renunciar l’embaràs. Però els protocols del seu país eren d’una violència terrible. El que va fer va ser acollir-se a la medicina alemanya, amb uns protocols ben diferents. “Has de mirar” és el que li diu la llevadora a la mare, que es nega a mirar el fill per por que la imatge amb què es trobarà la pugui marcar. Li explica que, si no ho fa, se’n penedirà per sempre.

—Josep Maâti Salvat, Betevé, 19 de diciembre de 2022