Tenim al davant dinou propostes de lectura. En un moment és possible rebre “tota” la informació que es vulgui sobre un llibre sense llegir-lo. També podem accedir amb un cop d’ull als racons més amagats de la vida i miracles de l’autor. Malhauradament, moltes vegades el fet de tenir tanta informació ens fa la sensació que accedim al coneixement. Afortunadament no és ben bé d’aquesta manera. Conèixer un text implica haver-lo llegit, implica haver passat moments de solitud amb les paraules. Podem no arribar al nivell de coneixement profund de l’expert que ens il·luminarà amb els seus comentaris, però la nostra versió, potser carregada de mancances, és molt vàlida. Les versions d’altri ens poden ajudar a aprofundir si cal, però res no pot substituir el nostre moment d’intimitat amb les paraules.
Pel que fa a la coneixença de l’autor, no podem frivolitzar: És l’Amic Absent, aquell amb el qual el “diàleg” és fluid i profund sempre que cal. Com de l’amistat, podem distanciar-nos-en i, quan ens tornem a “trobar”, reprenem el fil i reiterem el nostre agraïment al destí que un dia va posar aquesta persona en el nostre camí. Moltes vegades, com amb els Amics Presents, recordem el dia, l’hora, la llum i l’atmosfera del primer moment compartit; aquestes vivències no ens les pot donar la Viquipèdia! La nostra agenda d’Amics Absents es va fent poc a poc, tot donant la trascendència que cal a cada nova anotació que hi fem.
En aquestes dinou propostes de lectures se’ns ofereix una ressenya del tot subjetiva i se’ns presenten unes il·lustracions que fan volar la nostra imaginació i ens porten a la necessitat irreprimible de tornar al text conegut. Aquests suggeriments ens fan tenir present aquella lectura que, tot i fonamental a la història de la literatura, encara no hem descobert.
Un llibre preciós que pot ser considerat una “guia” de textos que haurem d’anar intercalant amb aquell programa de lectures i bons propòsits amb el qual molts lectors ens organitzem l’agenda.